Een landschap met duurzame energie

De transitie naar duurzame energie is een van de belangrijkste opgaves voor onze samenleving de komende decennia. Gevolg van deze transitie is dat duurzame energie dichtbij komt. Het wordt letterlijk zichtbaar in de leefomgeving. Dat is nu al zo. Steeds meer zonnepanelen en windturbines kleuren het landschap.

In zekere zin staan we pas aan het begin. Willen we daadwerkelijk toe naar een energie neutrale samenleving dan moet de productie van duurzame energie fors worden vergroot.

De Bilt

Een gemeente met circa 42 duizend inwoners, een groot buitengebied met bos, weiden en natte natuur en water. Met bebouwd gebied en een aantal dorpjes. Het is mogelijk om deze tool speciaal voor uw gemeente te maken. Wilt u daarover meer informatie neemt u dan contact met ons op.

In de volgende stappen in deze tool helpt je het landschap op te laden met duurzame energie. Je kunt zelf keuzes maken en kijken of dit nog steeds het landschap oplevert waar jij wilt wonen en werken.

Energie Ambitie

De Bilt wil net zo veel energie duurzaam opwekken als dat het gebruikt. Hoe zou jij dat doen? Er zijn een aantal mogelijkheden om De Bilt te verduurzamen. Wil je alleen windenergie? Verschuif de slider dan naar 100%. Of wil je een combinatie van zonne-energie en windenergie? Je kunt zelf kiezen. Ook kun je voor meer dan 100% verduurzamen. Eerst bepaal je hoe je energie wilt besparen, dan hoe je duurzame energie wilt opwekken en vervolgens gaan we de opgave inkleuren.

Waarop wil je besparen?

Zuiniger apparaten

0 TJ

0% besparing

Betere isolatie huizen en warmtepompen

0 TJ

0% besparing

Betere isolatie en warmtepompen kantoren en bedrijven

0 TJ

0% besparing

Effici├źntieverbetering Industrie

0 TJ

0% besparing

Omvorming naar elektrisch rijden

0 TJ

0% besparing

Omvorming naar waterstof rijden vrachtverkeer

0 TJ

0% besparing

Hoe wil je dat er duurzame energie opgewekt wordt in jouw gemeente?

Zon op daken

0 TJ

0 zonnepanelen

Zon grondgebonden

0 TJ

0 ha zonneweide

Biomassa

0 TJ

0 ha bos

Wind

0 TJ

0 windturbines

Hernieuwbaar gas

0 TJ

0 koeien

Hoeveel energie mag er in de toekomst nog komen uit fossiele brandstoffen?

Kolen & gas gestookte centrales

0 TJ

Aardgas voor ruimteverwarming

0 TJ

Kernenergie

0 TJ

Autobrandstoffen

0 TJ

Aardgas voor industrie

0 TJ

Totaal

TJ besparing
TJ duurzaam
TJ conventioneel
TJ totaal

Dit is van de totale energiebehoefte van 3740 TJ.

Energiemix

Energiemix

Dit is TJ in totaal en van de totale energiebehoefte.

Richt De Bilt in

De Bilt wil net zo veel energie duurzaam opwekken als dat het gebruikt. Er moet heel wat gebeuren. Hieronder hebben we zelf een aantal idee├źn voor energieprojecten en hun locaties bedacht om een gevoel te krijgen bij de energie opgave. Klik op een titel of op het plusje van een scenario voor meer informatie. Gekozen scenario's worden tevens op de kaart getoond. Welke scenario's kies jij om De Bilt energieneutraal te maken?

Opgewekt

0 TJ

Bespaard

0 TJ

Investering

0 mln

Rendement

0%

CO2 reductie

0 mln kg

Over de EnergiePuzzel

De EnergiePuzzel is een product van ROM3D en Puzzling Panda. De EnergiePuzzel is een laagdrempelige manier om belanghebbenden uit een gebied te consulteren over toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie.

ROM3D is adviseur op het gebied van duurzame energie en ontwikkelt applicaties die hierbij ondersteunen.

Puzzling Panda ontwikkelt en geeft advies over webapplicaties die veelvuldig gebruik maken van interactieve kaarten en data visualisaties.

Contact

Vragen? Of wilt u graag meer informatie? Neem contact op met de adviseurs van ROM3D.